Zodra de eerste warme voorjaarsdagen zijn aangebroken, kunt u weer teken aantreffen in de natuur. De bekendste teek in Nederland is de Ixodes Ricinus. Deze teek kan besmet zijn met de borrelia burgdorferi-bacterie die o.a. de ziekte van Lyme veroorzaakt bij dieren. Borreliose, ook wel de ziekte van Lyme genoemd, geeft tal van gezondheidsklachten. Ook komen de teken Dermacentor reticulatus en Ripicephalus sanguineus in Nederland voor.
Teken lijken op spinnetjes en kunnen erg klein zijn: 1 tot 3 millimeter. Teken graven zich met hun kaken in de huid om zich vol te zuigen met bloed. Een volgezogen teek kan een doorsnede van 1 centimeter hebben. De onvolwassen teek, een zogenaamde nimf, is waarschijnlijk de belangrijkste overbrenger van de ziekte van Lyme. Nimfen worden gemakkelijk over het hoofd gezien omdat ze niet groter zijn dan een speldenknop.
Vanaf april neemt het aantal teken weer toe in heel Nederland en dat betekent dat we extra alert moeten zijn op teken. Echter komen ze niet alleen voor in landelijke/bosrijke gebieden, maar ook in duinen, beschutte weilanden, parken en in uw achtertuin. Van daaruit hechten ze zich aan passerende dieren. Teken worden actief als de temperatuur boven de 7 graden Celsius komt. Teken kunnen het hele jaar actief zijn, maar openbaren zich met name in het voor- en najaar. Teken kunnen diverse infectieziekten veroorzaken zoals:
De bekendste ziekte die wij kennen is de ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme is een infectieziekte, die door de bacterie Borrelia Burgdorferi wordt veroorzaakt. Door een tekenbeet kan die bacterie in het lichaam terechtkomen. De ziekte van Lyme kan worden onderverdeeld in drie stadia:
Het meest voorkomende verschijnsel is gewrichtsontsteking dat zich uit in plotselinge kreupelheid en pijn aan meerdere gewrichten. Andere verschijnselen zijn:
Het lastige met de ziekte van Lyme is dat het zich acuut kan openbaren, zoals sloomheid en koorts, maar symptomen kunnen zich ook pas openbaren na een aantal maanden tot jaren. Houdt dit altijd in uw achterhoofd als u merkt dat uw huisdier ziek wordt.
Mocht u uw hond meenemen op reis, is het nog belangrijker om alert te zijn op teken. In bepaalde landen is het risico op een tekenbesmetting hoger, o.a. door de diversiteit van de tekenpopulatie.
Het beste is om teken zo snel mogelijk te verwijderen. Vanaf het moment dat het voedingsstadium in werking treedt, waarbij er uitwisseling van speeksel van de teek en het zuigen van bloed gaande is, is de kans het grootst dat een ziekte(s) wordt overgedragen. Dit is ook mogelijk binnen de eerste 24 uur!
Mijn advies is om uw huisdier dagelijks te controleren op teken. Controleer ook na elke wandeling uw huisdier zodat een tekenbesmetting verkleind wordt.