Showklaar maken


De Foxterriër Gladhaar in de showring

Vakblad: Groomers Europe
Tekst: Karin van Veluw - van Doormalen
Foto's: Heidi van Nuyssenborgh

Als trimster ben je enorm dankbaar dat je een bijdrage kunt leveren om showhonden zo perfect mogelijk voor de dag te laten komen voor de hondententoonstelling. Alsmede het trimmen van de honden die functioneren als gezinshond, zodat de baas extra trots is als zijn hond er netjes bij loopt. Een goed verzorgde en getrimde hond is altijd mooi en een lust voor het oog.

Om een Foxterriër Gladhaar, zuiver voor de show, te kunnen trimmen, moet jezelf aanleren om in het hoofd van de keurmeester te kruipen. Wat ziet hij of zij het liefst? Ook is het belangrijk om de FCI (Federation Cynologique Internationale) rasstandaard te leren begrijpen en juist te interpreteren. Hoe komt de anatomie van de hond het beste tot zijn recht?

Mijn eerste stappen in de showwereld

Met mijn ouders als het goede voorbeeld ben ik volledig opgegroeid en opgevoed in de kynologie. Vanaf mijn jonge tienerjaren maakte ik mijn eerste schreden op het showpad. Dit was een heel avontuur met veel uitdagingen waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb. Al snel wilde ik meer weten en volgde ik met succes KK1 en KK2 (kynologische kennis deel 1 en 2 met o.a. rassenkennis). Ook mag ik mijzelf o.a. paraveterinair en (veterinair) voedingsadviseuse noemen.

Door de vele bezoeken aan hondenshows, zowel als exposant van de Irish Soft Coated Wheaten Terriër, maar ook als bezoeker, heb ik veel rassenkennis kunnen opbouwen. Via deze weg, in combinatie met een gedegen opleiding en op de kynologenclub waar ik ringtraining geef, heb ik de Foxterriër Gladhaar in de praktijk leren kennen, begrijpen en waarderen. Een ras met een levendige en actieve verschijning. Een tip top terriër in alle facetten.

Verschijning Foxterriër Gladhaar

De oorsprong van de Foxterriër Gladhaar ligt in Engeland. De Engelsen hadden voor hun drijfjachten een aardhond nodig. De Foxterriër moest een vos en een das uit zijn hol kunnen drijven. Daarvoor moest hij klein en sterk zijn, zeer moedig en alert, voornamelijk wit van kleur en met een sterk gebit. De reden dat wit moet overheersen bij de gladharige Foxterriër komt voort uit het feit dat de vos roodbruin van kleur is. Zo ontstaat er geen verwarring bij de vossenjacht. In het begin waren de Foxterriërs bruin waardoor er heel wat zijn doodgeschoten doordat ze niet goed waren te onderscheiden met de kleur van de vos. De Foxterriër is tot op de dag van vandaag nog steeds een puur natuurhond en zal in zijn huis en tuin op alles jagen wat beweegt.

De vacht van de Foxterriër Gladhaar is recht, hard, kort, glad, rijkelijk dicht en met ondervacht. Dan zal je zeggen, er valt weinig aan te trimmen. Niets is minder waar. Uiteindelijk mag een Foxterriër Gladhaar geen uitstekende haren en kruinen hebben en moet de vacht glad zijn, zoals zijn naam al aangeeft.

De algehele vachtverzorging

De gladhaar variëteit dient regelmatig te worden geborsteld. Het wassen moet zo min mogelijk gebeuren. Af en toe wordt de Foxterriër gemodelleerd voor een mooi totaal rasbeeld.

De juiste trimtechniek

Afhankelijk van de kwaliteit van de vacht wordt de juiste trimtechniek toegepast. De Foxterriër wordt getrimd naar de geldende rasstandaard.

Bij het trimmen van de gladhaar variëteit maken we gebruik van de trimtechniek effileren. Hierbij dunnen we de vacht met behulp van de halve effileerschaar plaatselijk uit. Tevens wordt hiermee de vacht vlakker gemaakt. Dit zorgt voor een natuurlijke valling van de vacht, waarbij de juiste vachtstructuur behouden blijft.

Modelleren en afwerking

Voordat je begint met effileren haal je door middel van een rubberen borstel alle loszittende haren weg. Vervolgens haal je een heel fijngetande kam door het haar. Leidraad bij het effileren is het benadrukken van de terriërcontouren. De effileerschaar wordt recht in de vacht gezet,zeker niet schuin of dwars.

  1. Voor het bepalen van de juiste vachtlengte is het heel belangrijk dat de nek-rugbelijning in een vloeiende lijn in elkaar overloopt en dat er een strakke toplijn verkregen wordt. Het haar op de hals wordt kort gemaakt zodat er een behoorlijke lengte in de hals verkregen wordt welke geleidelijk verbreedt naar de schouders. Het haar op de borst wordt kort gemaakt. Eventuele uitstekende pieken bij de ellebogen worden verwijderd om de diepte van de borstkas beter uit te laten komen. Deze moet namelijk diep zijn maar niet breed. Het haar in de nek, ook wel de nekkraag genoemd, behoort in een vloeiende lijn getrimd te worden richting de toplijn. Tijdens het trimmen heb je de mogelijkheid om de eventuele mindere punten (bijvoorbeeld een korte(re) hals optisch wat langer te laten lijken) er beter uit te laten komen.
  2. Het hoofd dient lang en geleidelijk naar de ogen toe smaller te worden. Trek hierbij een denkbeeldige lijn van ooraanzet naar mondhoek. Effileer het haar onder die lijn (de wangen) kort. De oortjes vallen als een V en worden glad gemaakt. De snorharen dienen weggehaald te worden.
  3. Om te zorgen dat de achterhand sterk en gespierd oogt, waarbij de staart hoog aangezet is, effileer je de broek en de haren achter de staart bij de kruinen weg. Zorg tevens voor een optimale staartaanzet zoals de rasstandaard het voorschrijft. De staart mag bijgeknipt worden.

Indien de hond een vieze vacht heeft is het raadzaam om de Foxterriër met universele hondenshampoo te wassen. Hierdoor ziet het witte van de Foxterriër er veel frisser uit. Door het wassen gaan ook de resterende losse haren eruit.

Voor de afwerking halen we een rubberen borstel of een zeemlap over de vacht. Hierdoor krijgt de hond een mooie (re) glans over de vacht. Voor een optimaal resultaat knippen we de nagels op de goede lengte. Oortjes worden nagekeken en eventueel schoongemaakt. De tanden worden op tandsteen nagekeken. Zo nodig wordt het vastzittende tandsteen verwijderd. Tijdens een keuring wordt ook daar naar gekeken, naar de algehele verzorging.

Het uiteindelijke trimresultaat

Het doel van de trimbeurt is om de Foxterriër Gladhaar een elegante verschijning te geven. De dikke ondervacht wordt behouden zodat de vacht weersbestendig blijft. De te behandelen Foxterriër heeft geen uitstekende haren meer en de belijningen lopen vloeiend in elkaar over. Hierdoor komt de lichaamsbouw van de Foxterriër tot zijn recht. Uiteindelijk moet wit overheersen, zonder dat er te veel vlekken aan de onderkant zichtbaar zijn. De buik en binnenkant van de dijen mogen nooit kaal zijn. Het eindresultaat moet er zo natuurlijk mogelijk uit zien.