Voordat u overweegt om uw hond te laten steriliseren/castreren is het wellicht raadzaam om stil te staan wat voor uitwerking het kan hebben op de vacht van uw hond.
De ingreep veroorzaakt vaak een verandering in de structuur van de vacht van uw trouwe viervoeter.
In dit blog vertel ik u meer over de invloed van sterilisatie/castratie op de vacht van uw hond.
Testosteron en alle andere geslachtshormonen staan bekend als de geslachtshormonen. Veelal wordt er gedacht dat zij alleen werkzaam zijn met betrekking tot de voortplanting of de geslachtsdrift. Echter doen zij nog veel meer dan alleen maar het regelen van de voortplanting. De geslachtshormonen regelen heel veel processen in het lichaam. Dit geldt voor zowel reuen als teven.
Op bijna iedere cel in het lichaam zijn testosteron ontvangers aanwezig. Dit geeft al aan dat testosteron enorm belangrijk is voor het lichaam:
Door castratie ontstaat er vrijwel een acute verlaging van het testosteron. Dit uit zich o.a. in:
Vooral hondenrassen en kruisingen met wolvachten krijgen drastische veranderingen van de vacht. Vaak krijgen de honden dubbel zoveel haar, vachten worden pluizig en dof. Ook kunnen er andere veranderingen plaats vinden zoals:
Zijdevachten hebben de neiging om dik, wollig en pluizig te worden. De karakteristieke glans gaat verloren waardoor de vacht dof wordt. Plukvachten zijn moeilijker te plukken of zelfs onmogelijk te plukken.
Per vachtsoort valt te voorzien hoe de vacht na de ingreep zal gaan veranderen.
Bij ruwharige honden, zoals de Dashond en de Jack Russel, zijn de veranderingen van de vacht minder zichtbaar dan bij andere vachten. Echter duurt de verhaarcyclus bij teven langer, vanwege het feit dat ze niet meer loops worden. Daardoor duurt het ook langer voordat de vacht plukrijp is.
Bij de half langharigen, zoals de Spaniëls, Duitse staande en de langharige Dashond zien we vaak overvloedige beharing op bepaalde lichaamsdelen. Deze honden hebben normaal haren op de schedel die goed te plukken zijn. Na castratie worden deze meestal lang, stug en licht van kleur. Soms zien we dat Spaniëls hele snorren en baarden krijgen.
Langharigen, zoals de Newfoundlander, Groenendaler en Schotse Collie veranderen compleet doordat zij veel meer onderwol krijgen na de ingreep. Ook worden de haren veel langer dan voor de ingreep.
Al deze veranderingen resulteert in moeilijker onderhoud, snellere klitvorming, hogere trimkosten en frequenter trimmen. Daarbij is het behandelen van dit soort vachten vaak geen plezierige aangelegenheid voor de hond.
Laat uw hond niet zomaar steriliseren of castreren. Tenzij er natuurlijk een medische noodzaak voor is.
Bezint eer ge begint.