Blog


Plukvacht, knipvacht of scheervacht?

19-11-2017

Een veel gestelde vraag is wat voor vacht heeft mijn hond en welke behandeling hoort daarbij?

Door de jaren heen is er een diversiteit aan vachten ontstaan. Het dagelijks onderhoud is afhankelijk van de vachtsoort en de structuur.

In dit blog nemen wij u mee in de type vachten en welke behandeling het beste is voor het type vacht.

Type vachten

Alle vachten zijn gebaseerd op twee soorten haar, de zogenaamde onderwol en het dekhaar.

Sommige rassen hebben een enkele vacht, alleen dekhaar of alleen ondervacht. Andere rassen hebben een dubbele vacht, waarbij bij het ene ras het dekhaar de belangrijkste functie heeft en bij het andere ras de onderwol. Bij een dubbele vacht is de ondervacht zacht en donzig en de bovenvacht is hard van structuur.

Daarnaast zijn er ook honden met een enkelvoudige vacht, de zogenaamde zijdevachten. Zijdevachten dienen altijd secuur te worden behandeld om beschadigingen aan de vacht te voorkomen. Kenmerkend voor een zijdevacht is dat dit type vacht te allen tijde een glans met zich meedraagt en meebeweegt tijdens het lopen.

Plukken

Plukken en strippen zijn benamingen voor het uittrekken van dode haren. Belangrijk is wel dat de haren rijp zijn. Dit gebeurt het liefst met de hand om de vacht zo natuurlijk mogelijk te laten vallen en beschadiging aan de nieuwe haren te voorkomen. De bovenvacht is rijp als de dode haren zonder pijn of ongemak kunnen worden uitgetrokken, altijd met de haarrichting mee.

Wanneer een vacht te zacht is kan men dit verbeteren door op tijd te plukken. Daardoor krijgt de vacht weer een harde structuur. Te vroeg is pijnlijk en bij te laat plukken zit de oude vacht de nieuwe vacht in de weg. Daardoor kunnen er huidproblemen ontstaan.

Notie: Als een plukvacht geschoren of geknipt wordt, zal de structuur wollig worden en de kleur wordt doffer. Hierdoor is de vacht vaak moeilijker of niet meer te plukken.

Knippen

Er zijn rassen die worden geknipt en soms ook gedeeltelijk worden geschoren. Vachten zoals bij een Shih Tzu, Malthezer, Kerry Blue, worden geknipt om de vachtkwaliteit zo hoog mogelijk te houden. Voordeel is ook dat knippen een veel natuurlijker look geeft dan scheren. Sommige rassen zoals de poedel, worden ook gedeeltelijk geschoren.

Notie: Zijdevachten dienen te allen tijde te worden geknipt. Indien een zijdevacht wordt geschoren, zal de structuur wollig, pluizig en soms dubbel worden waardoor het wekelijkse onderhoud ook een stuk moeilijker wordt. Bovendien zal de kleur van de vacht ook doffer worden waardoor de karakteristieke glans ook verloren gaat.

Elke type vacht heeft zijn eigen behandeling nodig. Indien een vacht foutief wordt behandeld heeft dit nadelige gevolgen voor de vachtkwaliteit. Voorkom het onnodig scheren van uw hond.

Bij ons in de trimsalon staan we voor vakkundig toiletteren van uw huisdier, rekening houdend met het type vacht.